Restskatt – baksmell på skatten

I disse dager er det tid for skattemelding. Mange er spente på om de vil få tilbake penger på skatten eller om de kommer til å få baksmell på skatten. Fra onsdag 16. mars kommer skattemeldingen for fjoråret, og det er det mange som gruer seg til. Ordinær frist for innlevering av skattemelding er som kjent 30. april hvert år.

Redd for skattesmell?

En fersk undersøkelse gjort for Storebrand viser at så mange som 544 000 nordmenn er bekymret for en skattesmell. Ifølge undersøkelsen vil det gi alvorlige konsekvenser for over 300 000 nordmenn. Andelen er betydelig høyere for dem i yngre aldersgrupper og for dem med lavere inntekter. “Dette gjelder 12 prosent av dem under 30 år, 15 prosent i alderen 30–39 år og 18 prosent i husstander med inntekt under 500 000 kroner”, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand i et intervju med Nettavisen.

Kommer restskatten på toppen av andre regninger - Gjeldsmegleren Norge bistår

Hvorfor får jeg restskatt?

Alle som jobber og betaler skatt, eller har formue som de er skattepliktige for i Norge, får skattemelding som hver enkelt må kontrollere og eventuelt endre før innsending. Det er en oversikt over skatteyters formue, gjelds- og inntektsforhold.

I år er det mange som kan bli overrasket over skattemeldingen. Korona har ført til permitteringer, oppsigelser, lange perioder med hjemmekontor og billigere boliglån som selvsagt vil påvirker skatten din. Mange får langt færre fradrag, og med tanke på de lavere boliglånsrentene vi har hatt nå, vil man også få mindre fradrag. 

Som regel er grunnen til at du får restskatt at slutttallene for inntekt og fradrag ble annerledes det aktuelle inntektsåret, enn det du la til grunn for skattekortet ditt. 

Dette må du sjekke nøye for å unngå restskatt:

Når skattemeldingen er ferdig behandlet kommer skatteoppgjøret, mellom mars og slutten av november. Da vil man få bekreftet om man skal betale restskatt eller om man får igjen på skatten.

Sjekk at grunnlaget for skattekortet er riktig med tanke på dine inntekter og fradrag.

Sjekk at skattemeldingen du sendte inn stemmer med skatteoppgjøret du har mottatt.

Dersom du har fått baksmell på skatten, bør du sammenligne skattekortopplysningene med årets skattemelding og se om de er korrekte.

1000-vis av kroner i pengesedler

Husk fradragene når du fyller ut skattemeldingen

Å gå gjennom hva du har krav på i fradrag er veldig viktig. For hver 1000-lapp du kan få i fradrag, får du igjen 220 kroner på skatten eller du får 220 kroner mindre i baksmell. Derfor er det viktig å gå nøye gjennom skattemeldingen din før du sender den inn. Penger spart er penger tjent!

Faktorer som kan påvirke skatten din:

  • Du har betalt mindre renter på lånene dine enn beregnet. Nå har rentene vært lave og har du da husket å ta høyde for lavere rentefradrag?
  • Feil fordeling av boliglånet. (Dersom du eier bolig sammen med andre).
  • Ny og endret livssituasjon: Mindre reisefradrag på grunn av hjemmekontor. Nå har det vært 2 år med Covid og mye hjemmekontor og dermed er ikke reisefradragene like store som foregående år. Barna går kanskje ikke lenger i barnehage, kanskje du har blitt registrert samboer og ikke lenger er enslig forsørger. Eller du har hatt endring i inntektssituasjon.
  • Du har flere arbeidsgivere og blitt trukket feil skatt fra en eller flere arbeidsgivere.
  • Du har gått over fra å være lønnsmottaker til å bli pensjonist.
  • Du har fått høyere inntekt enn oppgitt i skattekortberegningen. Opplysningene i skattemeldingen stemmer ikke.

Tilleggsforskudd kan innbetales uten rentetillegg 

Hvis du ser at du får restskatt, kan du betale inn tilleggsforskudd innen 31. maiFristen for innbetaling av restskatt påvirkes ikke av utsatt skattemeldingsfrist, hvis du har søkt om det.  Hvis du betaler etter fristen, må du betale renter på restskatten. Hvis betalingsfristen din er på en lørdag eller søndag, kan du betale innen mandagen (første virkedag) etter fristen. 

Økonomisk rådgivning - Gjeldsmegleren Norge

Gjeldsmegleren hjelper deg ved refinansiering

TRENGER DU EN REFINANSIERING AV DYRE SMÅLÅN, EN OPPRYDDING I ØKONOMIEN OG OPPLÅN TIL SKATTESMELL? 

Ta kontakt med Gjeldsmegleren Norge, så hjelper vi deg. Les mer om våre tjenester på nettsiden vår www.gjeldsmeglerennorge.no. For refinansiering av lånet får du faktisk fradrag for omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr. Vi kan hjelpe deg å få lån selv om du har betalingsanmerkninger, og vi kan biståd ved gjeldssanering.

Vær ikke redd for å ta en telefon til oss i dag og høre hva vi kan hjelpe deg med! Gjeldsmegleren Norge har lang erfaring innen gjeldsmekling og økonomisk rådgiving. Vi vet at du er i en slitsom situasjon, og vi har gode råd og metoder som kan hjelpe deg ut av den. Bruk kontaktskjemaet her eller det nedenfor, skriv en e-post eller ring oss på 90779389.

Gjeldsmegleren Norge sin logo

Kontaktskjema