Rekordsvak krone – i år blir ferien dyr

Nå er den norske kronen rekordsvak, og det gjør blant annet at utenlandsferien din blir langt dyrere enn i fjor sommer! 

I år må du gange med 12

Skal du på ferie i Europa eller USA i sommer og skal betale med euro eller amerikanske dollar, må du regne med å måtte gange alle priser med henholdsvis 11 og 12 (omtrentlig).

Dette bør du tenke på dersom økonomien er stram fra før: “Se etter andre alternativer enn stranden i Frankrike eller Spania i år”, er den klare oppfordringen fra økonomene.

Den norske kronen er svak, så i år bør du være ekstra forsiktig med hva du bruker på ferien din. Særlig med tanke på de økte utgiftene og de stigende boliglånsrentene som venter deg når du kommer hjem igjen.

Full effekt på prisene vil vi først merke det neste halvåret, så har du ikke tatt grep tidligere for å justere økonomien din, er det på høy tid nå. Se våre 10 beste økonomitips!

Den norske krona er svak – vær forsiktig med pengebruken på utenlandsferien i år
Den norske krona er svak – vær forsiktig med pengebruken på utenlandsferien i år.

Hvorfor øker Norges Bank rentene?

Norges Bank øker styringsrenten blant annet for at kronen ikke skal svekke seg ytterligere. Det er ikke sikkert renteøkning vil hjelpe kronen å styrkes, men forhåpentligvis vil den ikke bli enda svakere. Les om styringsrenten og Norges Banks renteprognoser her.

Norges Bank er urolig for inflasjonen vi ser nå om dagen, fordi den fulle effekten av den lave kronekursen ikke har latt seg vise enda. Det vil bli verre enn det er i dag, for det er over tid det vil merkes på prisene på varer og tjenester for den vanlige mannen i gata.

Norges bank øker styringsrenten i juni 2023, og ny økning er ventet i august.
Norges bank øker styringsrenten i juni 2023, og ny økning er ventet i august.

Inflasjon og urolige økonomiske tider

Det er i dag stor forskjell på innskuddsrenten i Norge og utlandet. Innskuddsrenten er langt høyere i flere andre land, noe som gjør det mer lønnsomt for investorer å plassere penger der de får høyere renter. Når det selges norske kroner og kjøpes utenlandsk valuta, svekker kronen seg.

Dette kan være en forklaring, men i tillegg er det som vi alle vet stor uro i verden, det er stor uro i finansmarkedene og børsene faller, noe som ofte fører til at den norske kronen svekkes. Oljeprisen har også falt, og for Norge, som er et land bygget opp av oljeindustrien, har dette også historisk sett gitt en lavere krone.

Dobbel renteheving rett før sommerferien

22. juni satte Norges Bank opp renten med 0,5 prosentpoeng. Det er dobbelt så mye som forventet, og er noe som kommer til å føles på lommeboka i tiden fremover, i form av økte renter på huslånet, f.eks. Renten er i skrivende stund på 3,75, og det ventes en ytterligere heving i august. Krona opplevde en liten oppgang rett etter at styringsrenten ble satt opp, men det er fortsatt langt igjen til dens glansdager.

Sparetips - Ta med deg mat i kjølebag på stranda og ikke lei dyre solsenger - Gjelsmegleren
Gjeldsmeglerens enkle sparetips: Ta med deg mat i kjølebag på stranda og ikke lei dyre solsenger hver dag.

Med andre ord, det er ikke nå det skal sløses i feriebudsjettet. Vær bevisst, lei hus eller leilighet istedenfor å bo på dyre hotell, da vil du kunne ha hyggelige måltider på terrassen eller i hagen og dermed kunne spare contra å spise ute på restaurant hver dag. Dra på strender som er gratis, istedenfor å leie dyre solsenger. Ta med deg kjølebag og fyll opp den heller enn å bestille fra solsengen og strandrestauranten – der er det nok mange som kan spare mye.

Har du litt is i magen og mulighet til å være litt fleksibel når det gjelder nøyaktig ferietidspunkt, er det mye penger å spare på å velge restplasser, og til og med kjøpe flyreiser separat fra charterselskapene – det gjelder usolgte flyseter som charterselskapene gjerne vil ha fylt opp.

Sett på bremsen nå og ikke bruk over evne i ferien

Det som er viktig nå, er å tenke på at det kommer til å være høye priser lenge, boliglånsrenten kommer mest sannsynlig til å stige også etter ferien, så sett av penger til denne type økte utgifter. IKKE bruk mer enn at du kan klare å få dekket utgiftene dine når du kommer hjem igjen, selv om fristelsen kan være stor.

NÅR DETTE ER SAGT, ØNSKER GJELDSMEGLEREN NORGE ALLE VÅRE KUNDER OG LESERE EN RIKTIG GOD FERIE!

Har du behov for å restrukturere din økonomi, kontakt oss, så hjelper vi deg.