Prisveksten stiger til det høyeste på 23 år

Økningen kommer av sterkere vekst i prisene på forbruksvarer som matvarer, møbler og bensin. Prisene var totalt 5,7 prosent høyere i mai enn under samme måned i fjor. Det viser ferske SSB-tall for inflasjon (prisvekst).

Kjerneinflasjonen stiger samtidig til 3,4 prosent

Historisk sett er dette den høyeste prisstigningen vi har sett på 23 år.

Mye av bakgrunnen for den sterkt økende prisveksten får pandemien og krigen i Ukraina skylden for. Dette ser vi både i Norge og ellers i verden.

I årets lønnsoppgjør er det beregnet en total inflasjon på 3,3 prosent i 2022.

På grunn av høy prisvekst kan vi forvente at det blir unormalt høye rentehopp i juni. Kraftig renteoppgang betyr mest sannsynlig realboligprisfall i flere år fremover.

Regninger og inkassokrav og lån

Hva vil renteøkningene gjøre med privatøkonomien din i årene som kommer?

Får vi denne utviklingen, vil den disponible inntekten til husholdningen gå kraftig ned. Med 5 ganger i lån vil den disponible inntekten din i løpet av de neste 3 år gå ned med ca. 35 prosent. Har du da en gjeldsgrad på tre vil den disponible inntekten din synke med ca 12 prosent i løpet av denne 3 årsperioden.

Det er jo ikke et enkelt svar med to streker under på hvordan utviklingen blir for folk flest. Men har du mye lån i forhold til inntekt, blir den disponible inntekten din langt mindre i årene fremover. Det vil være enorm forskjell for en husholdning med inntekt på 800 000 kroner med 5 ganger inntekt i gjeld, til en husholdningsinntekt uten gjeld.

Nå har det vært renteøkninger, og flere vil komme sånn som verden ser ut i dag. Det kan forventes at Norges Bank vil sette opp styringsrenten til 2,50 prosent innen starten av 2024. Om dette skjer vil det bli en voldsom renteøkning på boliglån.

Renteøkning – hva bør du gjøre nå?

Gå inn på lånekalkulatoren og beregn din utgift på lånet med økt rente. Det er nå lurt å samle og refinansiere alle dyre forbrukslån, kjøpskreditter og kredittkort. Du vil få en langt bedre rente og en mer oversiktlig økonomi med kun 1 lån enn dyre smålån mange ulike steder. 

Det kreves sikkerhet i fast eiendom for å få refinansiert smålån hos oss, vi kan for eksempel lage et 2. pri pantelån slik at du beholder de gode rentene dine på boliglånet, men da får samlet resten av dyre usikrede lån med pant i boligen din, bak boliglånet. Les mer om refinansiering av inkasso og forbrukslån.

Kontakt oss for en gratis gjennomgang av din økonomi, vi er uansett ingen kostnad for deg som kunde og heller ikke et fordyrende mellomledd.

Kontaktinformasjon:
E-post: post@gjeldsmeglerennorge.no

Tlf: 907 793 89

Web: www.gjeldsmeglerennorge.no

Kontaktskjema