ØKONOMITIPS

Her finner du gode økonomitips.

Våre 10 beste økonomitips

 

En ryddig økonomi vil hjelpe på humøret og gi deg bedre livskvalitet og langt mindre stress.

Her kan du få gode tips og inspirasjon til hvordan du kan begynne å rydde opp i økonomien din med noen enkle steg. Her kan du laste ned ditt eget private budsjett, slik at du kan ha full oversikt over inntekter og utgifter.

1: OVERSIKT OVER INNTEKTER OG UTGIFTER

Skaff deg full oversikt over dine inntekter og utgifter. Lag et enkelt excel skjema for eksempel, med en kolonne for inntekter og en for utgifter. All Usikret gjeld som forbrukslån og kreditter, kan du enkelt få en oversikt over i www.gjeldsregisteret.com

Her finner du også en oversikt over hvilke renter du betaler på dine usikrede lån. Har du andre lån, f.eks pantelån, studielån, billån, båtlån, ser du på forrige års skattemelding, du kan logge deg inn hos den enkelte lånegiveren for å få dagens saldo eksakt.

Dersom du vet du har inkassosaker, kan du gratis kredittsjekke deg selv, på f.eks www.bisnode.no for å få en oversikt over hva som er registrert på deg

2: SAMLE ALL DIN GJELD I 1 LÅN MED BEDRE BETINGELSER

Dersom du har flere ulike lånegivere, lønner det seg å se på rentene og gebyrene du betaler, det er som regel mye å spare på en refinansiering. Hvis du ønsker å senke de månedlige gjeldsutgiftene kan du samle de dyre kreditt- og forbrukslånene inn i et boliglån. Slik kan du få tilbake oversikten over økonomien og få redusert utgiftene dine.Dersom du er gift, samboer eller partner kan det være vanskelig å snakke om privatøkonomi, men gjør det! Snakk med hverandre, hjelp hverandre til en bedre økonomisk hverdag, det er også ofte en lettelse å legge alle kort på bordet dersom du sliter med økonomi.

3: LAG DEG EN BUFFERKONTO

Det er lurt å ta hensyn til uforutsette utgifter i ditt budsjett. Plutselig ryker vaskemaskinen eller bilen stopper å må på verksted. Sett derfor av en post i budsjettet, ta et fast beløp som overføres til en egen konto, som du kun skal benytte til uforutsette ting, dersom budsjettet er stramt, så vil det hjelpe når uhellet først er ute og man får en større og uforutsett utgift.

4: SE HVA DU KAN SPARE PENGER PÅ VED Å GÅ GJENNOM AVTALENE DINE

Mange av våre faste utgifter er unødvendige, som for eksempel ulike abonnementer på for eksempel Netflix, Vaiasat, HBO, det er ikke sikkert du benytter alle disse på nåværende tidspunkt og da lønner det seg å si de opp istedenfor å la de gå til trekk på avtalegiro.Ta også en årlig gjennomgang av strømleverandør, telefonselskap og forsikringer, her kan det være tusener per år å spare, så dette anbefaler jeg deg virkelig å gjøre.Er du støttemedlem hos treningskjedene, kan det kanskje være et godt alternativ å finne online programmer gratis på nettet man kan benytte, ta en løpetur ute og få frisk luft samtidig eller invester i noe enkelt treningsutstyr du kan bruke hjemme.Det finnes også mange ulike barometer på nett hvor man kan få en oversikt og sammenlikne like tjenester og produkter.

5: SPAR PENGER PÅ MATBUDSJETTET DITT

Når det kommer til matbudsjett har de aller fleste av oss mye å spare på. Noen få enkle råd kan være:

* Gjør storhandel 1 gang per uke
* Sjekk hva du har i fryseren før du handler
* Planlegg måltidene dine, lag en ukesmeny
* Skriv handleliste
* Benytt restemat
* Lag gode lunsjer du kan ta med deg

6: REDUSER BILUTGIFTER / REISEUTGIFTER

Bytt ut bilen med en gåtur eller sykkeltur når det er mulig.Dersom du som så mange av oss er avhengig av bilen for å rekke alt vi må i hverdagen, så vit at det er mye å spare på å skrive kjørebok. Statens satser dekker 3 kroner per kilometer. Årlig kan du da spare inntil kroner 5 500i bilkostnader. ( Dette er forutsatt 11 måneder på jobb, 21 dager per måned )

7: LAG BYTTEKVELDER

Det som er ubrukelig for deg, kan være akkurat det naboen er på jakt etter og de gamle klærne du ikke bruker lenger, kan være midt i blinken for andre. Byttekvelder kan være morsomme og man får noe nytt, uten at du har brukt penger. Bytt med hverandre, alt dere ikke lenger trenger, lag grupper på f.eks Facebook, inviter folk å arranger byttekveld.

8: SELG UNNA ALT DU IKKE TRENGER ELLER BRUKER

De fleste av oss har kjøt ting vi angrer på eller ikke lenger benytter og trenger, istedenfor at dette bare skal bli stående å oppta plass, selg det, på finn.no eller via sosiale medier eller lag et garasjesalg.

Disse pengen kan du sette inn på din bufferkonto eller nedbetale gjeld med, eller bare ha et ekstra overskudd til noe hyggelig den måneden.

9: SPARING ER VIKTIG FOR EN SUNN ØKONOMI!

Det er også viktig å spare litt hver måned, slik at du har penger til uforutsette utgifter, som når bilen må på verksted, tannlegebesøk eller at vaskemaskinen ryker. Det er mange ulike spareformer, så finn den spareformen som passer deg best.

Sparing på konto
Sparing på bankkonto er et trygt alternativ for penger du skal bruke snart. Du kan enkelt bruke pengene akkurat når du selv måtte trenge de. På sparekonto har du større fleksibilitet enn for eksempel sparing i fond.

Man kan også spare i fastrenteinnskudd:
Hvordan fungerer Fastrenteinnskudd? Med Fastrenteinnskudd binder du pengene for en bestemt periode. Tidsperioden bestemmer du selv. De fleste banker tilbyr bindingstid på 3,6,12 eller 24 måneder. I hele bindingstiden beholder du renten du gjør avtale om binding på, uavhengig om renten i markedet ellers svinger. Dette gjør at du vet eksakt hva du vil få for pegene i gitt periode.

Sparing i aksjefond
Sparing i aksjefond kan være et godt alternativ til langsiktig sparing. For sparing i aksjefond er det anbefalt å minst ha et perspektiv på 6 år og du må tåle risiko, altså at sparepengene dine kan svinge under spareperioden.

Hva er et aksjefond?
Et aksjefond er en kollektiv investering som investerer i mange ulike selskaper. Med et aksjefond sprer du risikoen på sparingen din, og er generelt sett mindre risikabelt enn å investere i enkelt aksjer. Dette gjør sparing i aksjefond til en tryggere spareform, men ikke uten risiko. Det er svinginger i markedet og man bør ha en lengre tidshorisont for sparing i aksjefond. Man kan sette av et fast sparebeløp hver måned for eksempel.

10: BE OM HJELP, DET ER INGEN SKAM

Å komme i økonomisk uføre kan være ekstremt belastende, det er ofte en skam knyttet til å ha havnet i en slik situasjon, men det er aldri for sent å finne en løsning ei heller å be om hjelp.

Årsaken til at man har fått inkasso, utlegg eller bare tatt opp mye dyr forbruksgjeld er veldig forskjellig, dersom du eier bolig eller har mulighet til å stille sikkerhet i eiendom via realkausjonister, kan vi hjelpe deg.

Uansett vil vi hjelpe deg med å få en oversikt, kunne rådgi deg i forhold til hvordan du best kan løse din økonomiske situasjon på best mulig måte, ikke nøl med å ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.