ØKONOMITIPS

Her finner du gode økonomitips.

Våre 10 beste økonomitips

En ryddig økonomi vil hjelpe på humøret og gi deg bedre livskvalitet og langt mindre stress. Her kan du få gode tips og inspirasjon til hvordan du kan begynne å rydde opp i økonomien din med noen enkle steg.

Begynn gjerne med å laste ned ditt eget private budsjett, slik at du kan ha full oversikt over inntekter og utgifter. Se også vår FAQ for ofte stilte økonomispørsmål, og få flere gode økonomitips i bloggen vår.

1) OVERSIKT OVER INNTEKTER OG UTGIFTER

Skaff deg full oversikt over dine inntekter og utgifter. Lag et enkelt excel-skjema for eksempel, med én kolonne for inntekter og én for utgifter. All usikret gjeld som forbrukslån og kreditter, kan du enkelt få en oversikt over i Gjeldsregisteret.

Der finner du også en oversikt over hvilke renter du betaler på dine usikrede lån. Har du andre lån, f.eks pantelån, studielån, billån, båtlån, ser du på forrige års skattemelding. Du an logge deg inn hos den enkelte lånegiveren for å få dagens saldo eksakt.

Dersom du vet du har inkassosaker, kan du gratis kredittsjekke deg selv, på Bisnode f.eks., for å få en oversikt over hva som er registrert på deg.

Mange selskaper og banker kan kredittsjekke deg - Gjeldsmegleren økonomitips
Mange selskaper og banker kan kredittsjekke deg.

2) SAMLE ALL DIN GJELD I ETT LÅN MED BEDRE BETINGELSER

Trist ektepar som har pengeproblemer
Det beste er å snakke om pengeproblemene, så de kan løses.

Dersom du har flere ulike lånegivere, lønner det seg å se på rentene og gebyrene du betaler. Det er som regel mye å spare på en refinansiering.

Hvis du ønsker å senke de månedlige gjeldsutgiftene kan du samle de dyre kreditt- og forbrukslånene inn i et boliglån. Slik kan du få tilbake oversikten over økonomien og få redusert utgiftene dine.

Dersom du er gift, samboer eller partner kan det være vanskelig å snakke om privatøkonomi, men gjør det! Snakk med hverandre, hjelp hverandre til en bedre økonomisk hverdag, det er også ofte en lettelse å legge alle kort på bordet dersom du sliter med økonomi.

3) LAG DEG EN BUFFERKONTO

Det er lurt å ta hensyn til uforutsette utgifter i ditt budsjett. Plutselig ryker vaskemaskinen eller bilen stopper å må på verksted.

Sett derfor av en post i budsjettet, ta et fast beløp som overføres til en egen konto, som du kun skal benytte til uforutsette ting, dersom budsjettet er stramt, så vil det hjelpe når uhellet først er ute og man får en større og uforutsett utgift.

4) SE HVA DU KAN SPARE PENGER PÅ VED Å GÅ GJENNOM AVTALENE DINE

Mange av våre faste utgifter er unødvendige, som for eksempel ulike abonnementer på for eksempel Netflix, Viasat, HBO, osv. Det er ikke sikkert du benytter alle disse på nåværende tidspunkt, og da lønner det seg å si dem opp istedenfor å la de gå til trekk på avtalegiro.

Ta også en årlig gjennomgang av strømleverandør, telefonselskap og forsikringer, her kan det være tusener per år å spare, så dette anbefaler jeg deg virkelig å gjøre.

Er du støttemedlem hos treningskjedene, kan det kanskje være et godt alternativ å finne online-programmer gratis på nettet som man kan benytte. Du kan også ta en løpetur ute og få frisk luft samtidig, eller invester i noe enkelt treningsutstyr du kan bruke hjemme.

Det finnes mange ulike barometer på nett hvor man kan få en oversikt og sammenlikne like tjenester og produkter.

Løping er billigerere enn en tur på treningssenteret - Gjeldsmegleren økonomitips
Løping er billigerere enn dyre abonnement på treningssenteret.

5) SPAR PENGER PÅ MATBUDSJETTET DITT

Når det kommer til matbudsjett har de aller fleste av oss mye å spare på. Noen få enkle råd kan være:

* Gjør storhandel 1 gang per uke.
* Sjekk hva du har i fryseren før du handler.
* Planlegg måltidene dine, lag ukesmeny.
* Skriv handleliste.
* Benytt restemat.
* Lag gode lunsjer du kan ta med deg.

6) REDUSER BILUTGIFTER / REISEUTGIFTER

Bytt ut bilen med en gåtur eller sykkeltur når det er mulig.

Dersom du som så mange av oss er avhengig av bilen for å rekke alt vi må i hverdagen, så vit at det er mye å spare på å skrive kjørebok. Statens satser dekker 3 kroner per kilometer. Årlig kan du da spare inntil 5 500 kr i bilkostnader. (Dette er forutsatt 11 måneder på jobb, 21 dager per måned).

Konsumprisindeksen - KPI - øker
Dagligvarer blir dyrere og dyrere, men det kan være penger å spare på å velge riktige matvarer, handle på tilbud og i større kvanta (men sjeldnere).

7) LAG BYTTEKVELDER

Det som er ubrukelig for deg, kan være akkurat det naboen er på jakt etter, og de gamle klærne du ikke bruker lenger, kan være midt i blinken for andre. Byttekvelder kan være morsomme og man får noe nytt, uten at man har brukt penger.

Bytt med hverandre, alt dere ikke lenger trenger, lag grupper på for eksempel Facebook, inviter folk og arranger byttekveld.

Selg unna det du ikke trenger på finn.no, via bruktgrupper på Facebook eller rett og slett i et stort garasjesalg!

8) SELG UNNA ALT DU IKKE TRENGER ELLER BRUKER

De fleste av oss har kjøpt ting vi angrer på eller ikke lenger benytter og trenger. Istedenfor at dette bare skal bli stående å oppta plass, selg det på finn.no eller via sosiale medier – eller lag et garasjesalg.

Disse pengene kan du sette inn på din bufferkonto eller nedbetale gjeld med, eller bare ha de ekstra pengene som et ekstra overskudd til noe hyggelig den måneden.

9) SPARING ER VIKTIG FOR EN SUNN ØKONOMI!

Sparing på konto

Sparing på bankkonto er et trygt alternativ for penger du skal bruke snart. Du kan enkelt bruke pengene akkurat når du selv måtte trenge dem. På sparekonto har du større fleksibilitet enn for eksempel ved sparing i fond.

Sparing i fastrenteinnskudd

Hvordan fungerer fastrenteinnskudd? Med fastrenteinnskudd binder du pengene for en bestemt periode. Tidsperioden bestemmer du selv. De fleste banker tilbyr bindingstid på 3, 6, 12 eller 24 måneder.

I hele bindingstiden beholder du renten du gjør avtale om binding på, uavhengig av om renten i markedet ellers svinger. Dette gjør at du vet eksakt hva du vil få for pengene i gitt periode.

Sparing i aksjefond

Sparing i aksjefond kan være et godt alternativ til langsiktig sparing. Ved sparing i aksjefond er det anbefalt å minst ha et perspektiv på 6 år, og du må tåle risiko, altså at sparepengene dine kan svinge i verdi under spareperioden.

Hva er et aksjefond?

Et aksjefond er en kollektiv investering som investerer i mange ulike selskaper. Med et aksjefond sprer du risikoen på sparingen din, og det er generelt sett mindre risikabelt enn å investere i enkeltaksjer. Dette gjør sparing i aksjefond til en tryggere spareform, men ikke uten risiko.

Det er svingninger i markedet og man bør ha en lengre tidshorisont for sparing i aksjefond. Man kan sette av et fast sparebeløp hver måned for eksempel.

Gjeldsmegleren Norge – Vi hjelper deg til en bedre økonomisk hverdag!

10) BE OM HJELP, DET ER INGEN SKAM

Å komme i økonomisk uføre kan være ekstremt belastende, det er ofte en skam knyttet til å ha havnet i en slik situasjon, men det er aldri for sent å finne en løsning, ei heller å be om hjelp.

Årsaken til at man har fått inkasso, utlegg eller bare tatt opp mye dyr forbruksgjeld er veldig forskjellig.

Dersom du eier bolig eller har mulighet til å stille sikkerhet i eiendom via realkausjonister, kan vi hjelpe deg. Uansett vil vi hjelpe deg med å få en oversikt, kunne rådgi deg til hvordan du best kan løse din økonomiske situasjon på best mulig måte. Ikke nøl med å ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.

Kontaktskjema