Hvordan takle inflasjon og økte renter fremover?

Det er strammere økonomisk for de fleste nå om dagen med økte utgifter på det meste, inflasjon, samt stigende renter. Her er noen gode råd til deg i denne forbindelse.

Skatt og rentefradrag

Sjekk skatten din. Du får 22 % i rentefradrag på skatten din (satser for 2023). Dette betyr at dersom rentekostnadene dine er kr 6 000, så er det etter rentefradraget kun kr 4 680. Du kan justere skattekortet ditt for økte utgifter.

Sjekk renten din!

Renten på lånene du har er det også viktig at du sjekker jevnlig. Sørg for å ha de beste betingelsene i markedet til enhver tid, og ikke vær redd for å prute ned renten så langt det lar seg gjøre i banken din. 

Det er viktig at du selv kontakter banken for å få satt ned renten. Banken kontakter sjelden deg for å justere ned boliglånsrenten din, men er ofte villig til å se på mulighetene for gode betalere. 

Når Norges bank setter opp styringsrenten, følger stort sett boliglånsbankene etter. Bankene varsler deg om renteøkningen, men som oftest kun med en melding i nettbanken, så du må føre nøye med selv.

Dersom du ikke har maks løpetid på lånet ditt, kan du kontakte banken din for å få økt løpetiden på lånet ditt, du vil da få noe lavere månedlige kostnader og bedre likviditet.

Banken som refinansierer lånet betaler ut kravene - Gjeldsmegleren Norge
Ta initiativ og be om lavere rente! Bytt gjerne bank om du finner bedre betingelser i en annen bank.

Samle forbruksgjeld, smålån og kredittkortgjeld i ett lån

Har du dyre kredittkort, forbrukslån og kjøpskreditter, vil det lønne seg å refinansiere og samle disse inn i et nytt pantelån med sikkerhet i boligen. Da vil du få en langt bedre rente, lavere kostnader og bedre betingelser som økte løpetid. 

Forbrukslån innvilges med en maks løpetid på 5 år, og har som regel veldig høye renter. Ved å refinansiere dyre smålån, vil du kunne spare mye. All usikret gjeld finner du en oversikt over i Gjeldsregisteret. Der vil du også kunne se gjenværende løpetid og renter.

Ta kontakt med Gjeldsmegleren Norge, så hjelper vi deg med det beste alternativet for å få ned kostnadene på dyr, usikret gjeld, også for deg som har inkasso eller betalingsanmerkninger.

Avdragsfrihet

Dersom du sliter med økonomien nå, kan du be banken din om avdragsfrihet. Da er regelen at lånet ditt må ligge innenfor 60 % av boligens verdi.

Refinansier til ett lån med sikkerhet i bolig og spar store summer i renter - Gjeldsmegleren
Refinansier til ett lån med sikkerhet i bolig og spar store summer i renter.

Betalingsutsettelse

Har regningene vært for høye en måned, går det an å spørre banken om å få en betalingsutsettelse. Ta kontakt med banken din før terminforfall, slik at du da ikke har purring på utestående terminbeløp når du skal be om betalingsutsettelse.

Si opp abonnementer eller bytt til billigere leverandører

Gå gjennom alle de faste utgiftene dine, se om det er noe du kan kutte i, noen abonnementer som kan sies opp, for eksempel. Det er også lurt å innhente tilbud fra andre leverandører på forsikringer, strøm, telefonabonnement osv, der er det ofte mye å spare. Les gjerne vår Økonomiblogg for mye gode råd og tips.

Bufferkonto

Lag deg en bufferkonto dersom du har muligheten til det. Sett av penger til uforutsette utgifter. Har du muligheten til å spare noe, er det lurt å se på ulike alternativer. Ta gjerne kontakt med banken din for å finne beste spareløsning for deg og din privatøkonomi.

Trenger du hjelp til å samle lån og få orden på økonomien?

    DITT NAVN

    TELEFONNUMER

    DIN E-POST

    DIN BESKJED