Hva må jeg huske når jeg går igjennom skattemeldingen?

Gjeldsmegleren hjelper deg!​

1. Sjekk at inntekten din er riktig

Stemmer inntekten din fra arbeidsgiver og NAV? Sjekk også at du er oppført  med riktig inntekt for foregående år. Husk også å få med eventuelle inntekter fra Airbnb, Nabobil, ekstrainntekter fra f.eks verv, bijobb, leieinntekter, selvstendig næringsdrivende.

2. Er det riktig verdi på eiendommen din?

Du må sjekke at det er registrert riktig verdi på eiendommen din, så sjekker du at du har fått alle fradrag du skal ha. Skatteetaten har et godt verktøy du kan bruke for å få oppdatert verdi på boligen din, du finner direktelink til Skatteetaten her.

Sett rett verdi på eiendommen
Sett rett verdi på eiendommen

3. Foreldrefradrag når du har barn

Har du barn, har du krav på ulike fradrag på skatten. Det kan være fradrag på utgifter til for eksempel barnehage, dagmamma, skolefritidsordning eller idrettsfritidsordning, ifølge Skatteetaten.

4. Rentefradrag på gjeld

Lave renter på boliglån de siste årene fører til at du får mindre fradrag på gjeldsrentene. Dersom du ikke endret skattekortet ditt i fjor, vil dette gi negativt utslag på skattemeldingen din i år. Da kan du få en baksmell, dersom skattekortet ditt tok utgangspunkt i at du skulle betale mer gjeldsrenter enn det du faktisk har gjort.

5. Reisefradrag

Hva må du være oppmerksom på nå i en tid med mye  hjemmekontor og mindre reising? Du har krav på fradrag for reiser mellom hjem og fast arbeidssted uavhengig av dine virkelige utgifter eller hvordan du kommer deg på jobb. Fradraget beregnes etter korteste strekning etter sats, og egenandelen for reiseutgifter var på 23 100 kroner i 2021.

6. BSU og skattefradrag

Sparer du i BSU, skal du ha 20 prosent i skattefradrag for summen du sparte i fjor.

7. Arv og gaver

Har du mottatt arv eller gaver? Når verdi er over 100 000 kroner i 2021, må du føre det inn i skattemeldingen. Dette er en opplysningspost, da gaver og arv ikke er skattepliktig inntekt.

Du kan kan kreve fradrag på etableringsgebyr på lån ved refinansiering: 

  • Omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr fra banken.
  • Finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å oppnå lavere rente, også kostnader til takstmann.
  • Gebyrer til boligselskap knyttet til særskilt nedbetaling av IN-lån (fellesgjeld med individuell nedbetalingsmuligheter).
  • Renter på lån fra arbeidsgiver og fra private långivere (for eksempel familiemedlemmer).
  • Betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp.
  • Renter på lån i utlandet.

Hjelp og råd til opprydning i økonomien eller refinansiering

Kontakt Gjeldsmegleren Norge, så hjelper vi deg. Les mer om våre tjenester her. Vi bistår når du søker lån selv om du har betalingsanmerkninger, og vi kan hjelpe ved gjeldssanering.

Ta en telefon til oss i dag og hør hva vi kan hjelpe deg med! Gjeldsmegleren Norge har lang erfaring innen gjeldsmekling og økonomisk rådgiving. Vi har gode råd og metoder som kan hjelpe deg ut av det økonomiske uføret du er i. Bruk kontaktskjemaet eller skjemaet nedenfor, skriv en e-post eller ring oss: 90779389.

Kontaktskjema

Gjeldsmegleren Norge sin logo