Fast rente eller flytende rente?

Nå som Norges Bank setter opp rentene fortløpende, i et forsøk på å bremse prisstigning og inflasjon, merker de fleste det på lommeboka. Rentene på huslån øker hos alle banker, og har man et stort lån, merker man de prosentene veldig godt.

Det er i slike perioder mange skulle ønske de hadde ordnet seg med fastrente på lånet mens rentene fremdeles var lave.

En flytende rente varierer, og følger styringsrenten / markedsrenten. Den er dermed ikke forutsigbar.
En flytende rente varierer, og følger styringsrenten / markedsrenten. Den er dermed ikke forutsigbar.

Hva er flytende rente?

Et lån med flytende rente følger markedsrenten. Når rentenivået stiger, får du høyere lånekostnader, du får lavere lånekostnader når rentenivået går ned.

Hva er fast rente?

Fastrentelån er et lån der renten ikke svinger i løpet av lånets bindingsperiode. Dette gjør at du som lånetaker kan forutsi dine fremtidige betalinger nøyaktig i lånets bindingsperiode.

Lånet har dermed en fastsatt rente i bindingsperioden, og ikke en variabel rente, slik man har når man velger flytende renter.

Bør jeg velge fastrente eller flytende rente?

Om du bør velge fast eller flytende rente kommer an på forskjellige faktorer i din privatøkonomi. Dersom du har behov for forutsigbarhet, kan det være lurt å velge fast rente. 

Hvis du har større behov for fleksibilitet i nedbetalingen, vil det være et smartere alternativ å velge flytende rente. Flytende rente er det som har vist seg over tid å være billigste alternativ.

Samle lån og finn roen - Gjeldsmegleren
Trenger du forutsigbarhet og ro i privatøkonomien – velg fastrente.
Ved hjelp av en realkausjonist kan du få refinansiert lån - Gjeldsmegleren
Når renten fyker oppover kan det være vanskelig å sitte på store huslån.

Tåler ikke privatøkonomien din renteoppgang? Velg fastrente

Tåler du svingninger, så velg flytende rente. Dersom du ikke tåler større renteoppganger kan det være et bra alternativ å velge fastrente, da vet du eksakt hva du skal betale på lånet ditt i en gitt bindingsperiode. 

Du kan også velge begge deler, for eksempel ha fastrente på en del av lånet ditt og flytende rente på den andre delen av lånet ditt, da vil ikke økningen bli så dramatisk om renten skulle gå opp.

Vokser rentene deg over hodet?

Kontakt oss for råd om hvordan du kan refinansiere gammel og dyr gjeld, og bake alt inn i ett lån med sikkerhet i bolig.

    DITT NAVN

    TELEFONNUMER

    DIN E-POST

    DIN BESKJED